Home > Projecten > De Steenovens >

De Steenovens

"Wij bouwen een boerderij"

In de gemeente Sint-Amands, gelegen in de zuidwestelijke hoek van Klein-Brabant, vinden we aanpalend aan de Scheldedijk de sterk bedreigde restanten van een oud hoevecomplex.

Al in de 16de eeuw vonden hier steenbakkerijactiviteiten plaats in veldovens: 'de Steenovens' . In de 18de eeuw evolueerde het geheel naar een handelshuis. De hoeve werd een bruisend economisch centrum dat in de loop der tijd o.a. de functies had van aanlegplaats met veerdienst, blekerij, herberg en boerderij.

De Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon vzw startte in 2004 rond deze oude hoeve een boeiend en vernieuwend project 'de Steenovens'.

Een sociaal project

Door middel van opleidingsprojecten van VDAB Mechelen en door een interne tewerkstelling in samenwerking met het OCMW van Sint-Amands en met de vzw Natuurwerk ontpopte 'de Steenovens' zich tot een sociaal- economisch project. Stap voor stap herrijst deze prachtige boerderij in haar oude glorie. Aan de hand van een goed gedocumenteerd archief wordt de boerderij terug opgebouwd om er via een project van sociale economie , een levend centrum van agrarisch erfgoed van te maken.

Een natuureducatief project rond agrarisch erfgoed

Het prachtige polderlandschap waarin 'de Steenovens' gelegen is, vormt een ideaal decor voor de uitbouw van een centrum van het agrarisch erfgoed.

Tegelijk met de restauratie en heropbouw van de boerderij , komt het oude boerenbedrijf terug tot leven.

We planten bedreigde streekeigen gewassen aan, we bakken net als vroeger opnieuw brood in onze bakoven, we organiseren druk bijgewoonde cursussen zoals snoei- en entlessen, in onze werking besteden we volop aandacht aan de vroegere bedrijvigheden op het "hof" : boerderij, herberg, blekerij, groententuin ...

Dit gebeurt in een samenwerking van KVNS met het KMI, de vzw Natuurwerk , Natuurpunt en Volkssterrenwacht Urania.

Een toeristisch-recreatief project

Vele fiets- en wandelroutes wijzen de weg doorheen het natuurlijk kader en langs de vele bezienswaardigheden van Klein-Brabant.

De Steenovens is nu al een trekpleister langs de prachtige Schelde-oevers geworden.

De gestage op- en uitbouw wordt door velen met grote belangstelling gevolgd en versterkt het toeristisch-recreatieve aanbod van de streek op gevoelige manier.

Het langzame herstel van het historische landschap is een boeiend proces in een unieke context.

Een cultuurhistorisch project

De site van 'de Steenovens' kent een rijke geschiedenis. Diepgravend historisch onderzoek leidde reeds tot de publicatie van een uitstekend gedocumenteerd naslagwerk , dat werd uitgegeven in samenwerking met de Heemkundige Kring van Klein Brabant.De vondst van onder ander Spaanse munten en middeleeuws aardewerk laat vermoeden dat de site nog vele verborgen schatten in zijn bodem zitten heeft.

 

Huidige Activiteiten

Contact

Wilt u meer weten over KVNS? Bel, mail of fax ons.

Meer weten?

Meer weten over het werkterrein van KVNS? Bestel ons magazine.