Home > Monumenten > Stad Antwerpen

Monumenten - Stad Antwerpen - Atheneum Antwerpen

Het Koninklijk Atheneum Antwerpen bestaat meer dan 200 jaar en heeft zijn wortels diep in de geschiedenis van Vlaanderen.  Het was niemand minder dan Napoleon die deze voormalige "Ecole Secondaire" oprichtte, om het onderwijsmonopolie van de clerus te doorbreken.  Wie kon toen voorspellen dat de gedachte van vrijzinnigheid, verdraagzaamheid en pluralisme avant la lettre hier ingang zou vinden?  En dat van hieruit later de Vlaamse Beweging zou openbloeien?  Vandaag is het atheneum een multiculture school met meer dan 60 nationaliteiten, die op haar beurt baanbrekend werk verricht rond actief pluralisme.  Een open geest, verdraagzaamheid en een positief kritische houding tegenover het 'anders zijn of denken".

Het gebouw werd sinds 22 april 1994 beschermt als monument.  Op 15 januari 2003 werd het atheneum door een zware brand geteisterd.  De hoofdvleugel aan de Franklin Rooseveltplaats brandde vrijwel volledig uit, het dak en de feestzaal werden geheel vernield.

Na een uitgebreide heropbouw, restauratie en herinrichting opende het gebouw op 16 mei 2014 haar deuren met de inhuldiging van de vernieuwde feestzaal. Blikvanger in deze monumentale ruimte is het schilderij München van Luc Tuymans.

De Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon en de link met Het Koninklijk Atheneum van Antwerpen;   De Kapel van Lantschot en de Vereniging ‘De Studie’. Lees meer

Huidige Activiteiten

Contact

Wilt u meer weten over KVNS? Bel, mail of fax ons.

Meer weten?

Meer weten over het werkterrein van KVNS? Bestel ons magazine.