Home > Projecten > VVVeren > > Actiepunten

VVVeren - Actiepunten

Motie Moervaart 

Na een uiteenzetting door André Verstraeten van vzw Durme op onze viering van 11 september 2010 volgde spontaan een handtekenaktie van de deelnemers. 

45 mensen zowel uit Vlaanderen als uit Nederland ondertekenden deze motie: 

Sint-Amands 11/9/2010

Ondergetekenden, aanwezig op de viering 10 jaar vereniging "Vrienden van de Vlaamse Veren' verzoeken u een zelfbedieningsveer in te richten op de historische plek Pieter Heydensveer te lokeren over de Moervaart

 Deze motie werd bezorgd aan:

Minister Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobilitieit & Openbare Werken

Afdeling Bovenschelde van Waterwegen & Zeekanaal

 College van Burgemeester en Schepenen van Lokeren

 

Algemeen

We hebben bij de Administratie voor Waterwegen en Zeewezen gepleit voor een eenvormige informatie en voor vlotsteigers die de toegankelijkheid bevorderen.

Bij vele veren werden intussen vlotsteigers ingevoerd. Ook kwamen er informatieborden (zie foto).

De bewegwijzering naar veren toe kan soms nog verbeterd worden. Dit dient te gebeuren in samenwerking met lokale besturen. Verder vragen we aan elk veer een schuilhuisje voor de wachtende passagiers.

Andere specifieke wensen zijn:

  • We zijn zeer tevreden over de heropening van de veerdienst Rupelmonde - Wintam. Hier vaarde tot in de jaren ’60 ook reeds een veerdienst, bijgenaamd ‘De vliegende geit’. Oudere inwoners uit de streek herinneren zich die nog met veel plezier.  We drukken nu de wens uit dat dit veer het hele jaar door, 7 dagen op 7 zou varen. Momenteel vaart het veer slechts in weekends en op feestdagen tussen april en september, in juli en augustus evenwel dagelijks. Het veer hetzelfde uurrooster geven als de andere veerdiensten in de streek zou duidelijkheid scheppen en verwarring bij de passagiers vermijden.
  • Uitbreiding van het veer Lillo – Doel tot een driehoeksveer Lillo – Liefkenshoek – Doel
    We vragen dat dit terug een volwaardig veer wordt en niet slechts een toeristisch veer tijdens de weekends van pasen tot einde september.
    Het vroegere dagelijkse veer dat tot 1991 in de vaart was maakte bij elke overzet de driehoek Lillo-Fort – Liefkenshoek – Doel.
    Toen na een onderbreking van enkele jaren het toeristische veer opnieuw in dienst kwam werd fort Liefkenshoek niet meer aangedaan. Om dat terug mogelijk te maken is het bouwen van een nieuwe vlotsteiger in Liefkenshoek nodig. Dit zou een erg zinnige investering zijn. Het is immers zo dat door de bouw van het Deurganckdok de wandeling langs de dijk vanuit Doel naar fort Liefkenshoek niet meer mogelijk is.

Hoe werken we hieraan?

We hadden een inbreng bij het opstellen van het ‘Beleidsplan waterrecreatie en –toerisme’ door de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Waterwegen en Zeewezen.

De bevoegde Vlaamse ministers van Openbare Werken en Mobiliteit en deze van Toerisme werden door ons aangeschreven en reageerden positief.

Tandemrijders met blinden verlaten de Marnix Van Sint Aldegonde

Marnix Van Sint Aldegonde - comfortabel de boot verlaten

veer te Lillo

Aanlegstijger Doel

Huidige Activiteiten

Contact

Wilt u meer weten over KVNS? Bel, mail of fax ons.

Meer weten?

Meer weten over het werkterrein van KVNS? Bestel ons magazine.