Home > Projecten > VVVeren > > Evenementen

VVVeren - Evenementen


Activiteiten

Bezoek aan het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke en aan het stadsbos Ertbrugge-Zwarte Arend te Deurne

Datum: zaterdag 19 mei 2012 9:30 - 16:00

Een organisatie van de Vrienden van de Vlaamse Veren en de Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon

Deze lente trekken we naar enkele landschappelijke bijzonderheden in het Antwerpse, namelijk het toekomstig overstromingsgebied in Kruibeke en naar een nog oud overgebleven landschap in het dichtbebouwde Deurne. Twee verschillende gebieden, maar oh zo dicht bij elkaar gelegen. ’s Ochtends nemen we vanuit Hoboken het veer en wippen aan de overkant van de Schelden binnen in de infokeet van het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde. Je weet wel, de fameuze potpolders!.

Intussen weten we dat Waterwegen en Zeekanaal in de polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde een gecontroleerd overstromingsgebied aanleggen dit in het kader van het Sigmaplan.

Dit project van ruim 650 ha levert veiligheid voor de bewoners van het Zeescheldebekken, een waardevol natuurgebied met zeldzame habitattypes, een verrassend kader voor wandelaars, fietsers, vissers,…  Evengoed is geweten dat niet alle bewoners gelukkig zijn met dit overstromingsgebied in hun achtertuin. De acties tegen de potpolder uit vorige eeuw herinneren we ons nog levendig. We zijn benieuwd hoe het intussen vergaan is met dit gebied. Hoe ver staan de werken en wat is de impact hiervan op de streek? Wat is er nog overgebleven van het historische cultuurlandschap? Heeft men hiervoor aandacht in de ontsluiting van dit gebied bij representaties, wandelroutes? We zijn benieuwd.

In de namiddag gaan we het stadspark Ertbrugge-Zwarte Arend in wording dat zich bevindt in Deurne en Wijnegem verkennen. Zie aparte aankondiging.

 

Programma voormiddag

 

-          9u30    verzamelen aan de aanlegsteiger van de overzet te Hoboken

-          9u45                           overzet met de Simon Stevin naar Kruibeke

-          10u -   aankomst aan de infokeet

-          10u - 10u20    filmvoorstelling: de overstromingen van ’53 en ’76 en de ontwikkeling van het Sigmaplan en het gecontroleerd overstromingsgebied

-          10u20 - 10u50            presentatie

-          10u50 - 11u05            bezoek tentoonstelling + koffie

-          11u05 - 12u(30)          terreinbezoek in- en uitwateringsconstructie

-          middag zelf meegebrachte lunch op de Simon Stevin (tijdens de middagpauze van de veermannen van 12u30) of bij slecht weer in de infokeet

-          13u      overzet naar Hoboken

 

We spreken af aan het veer te Hoboken gelegen aan het einde van de Leo Bosschartlaan 15 in Hoboken, tussen de Scheepssloperij Van der Gucht en Smulders Projects (bouw van windmolens), van ver te herkennen aan de gigantische rolbrug Titan.

 

Programma namiddag

U kunt zich inschrijven voor het voormiddagprogramma, namiddagprogramma (zie hieronder) of voor de hele dag.  

Deelnamekosten: gratis voor leden KVNS, 3 euro voor niet-leden (kennismakingslidmaatschap KVNS). (dezelfde prijs voor voormiddag, namiddag of hele dag)

Einde voorzien rond 16u

Inschrijving via secretariaat: KVNS, tel. 03/232.35.31; E-mail: kvns@wol.be

Deelname bevestigen op het secretariaat KVNS vóór 16 mei 2012

Bereikbaarheid met openbaar vervoer:

-          bus 13 Rijnkaai-Polderstad, halte Duboislaan te Hoboken (aankomst 9u15, dan rechts de Bosschartlaan in)

-          bus 33 Merksem-Hoboken terminus Moretusburg (aankomst 8u48 of 9u22, dan rechts de Bosschartlaan (1e deel) en links de Bosschartlaan (2e deel).

 

Natuurgids: Ludwig Van den Eynde

 

Erfgoedwaarden en de natuur van het gebied Ertbrugge in Deurne. Onder de deskundige leiding van een natuurgids verkennen we dit gebied.

Na de wandeling is er gelegenheid om aan te sluiten bij de viering van zoveel jaar bescherming van dit gebied. Tegelijk een moment van waakzaamheid om dit zo te houden want de druk van de stad via wonen, industrie, wegen, ontspanning blijft heersen op deze groene long. Met Natuur- en Stedenschoon ijveren we mee voor het behoud en goed beheer van stadsbos Ertbrugge. Zonder lokale actiegroepen was veel natuur en erfgoed intussen al verdwenen. Daarom feliciteren we de mensen van Wijkgroep Ertbrugge met hun volgehouden actie.

Afspraak aan de hoek Schotensesteenweg – Ertbruggelaan te Deurne om 14 u.

Einde voorzien rond 16 u.

Deelnamekosten: gratis voor leden, 3 euro voor niet-leden (kennismakingslidmaatschap KVNS)

Inschrijving via secretariaat: KVNS, tel. 03/232.35.31; E-mail: kvns@wol.be

Deelname bevestigen op het secretariaat KVNS vóór 16 mei 2012

Bereikbaarheid met openbaar vervoer van Hoboken naar Deurne, op te vragen op secretariaat.

Viering 10 jaar Vrienden van de Vlaamse Veren in 2010

 De foto's van dit evenement volgen op die van de "Anne & De Zaatman", scrol naar beneden.

NIEUW !!

Luc van Oost heeft filmpjes en foto's van de wandeling die we op 11 september maakten op YouTube geplaatst

bekijk ze:

http://www.youtube.com/watch?v=jKh_dxfvcfY


en http://www.youtube.com/watch?v=D8mnZ4oThaI


en voor de eerste keer ook mijn foto's:
http://www.youtube.com/watch?v=MXV51Qlacxo

 

Sinds 2000 zijn we reeds actief in België op het gebied van veren.

Op zondag 24 september van dat jaar werd de oprichting van onze werkgroep officiëel aangekondigd door de burgemeester Luc De Ryck van Temse bij de onthulling van het monument 'De Veerman' te Tielrode.

10 jaar VVVeren een verslag

 

Op zaterdag 11 september 2010 hebben we het 10-jarig bestaan van de Vrienden van de Vlaamse Veren gevierd op Steenovens. Er waren ongeveer 70 deelnemers, waarvan veel Nederlanders, meestal leden van onze zustervereniging in ons buurland.

 

Het weer was schitterend. Rutger Steenmeijer leidde de zitting in, waarna Jules De Keersmaecker KVNS en het Steenovenproject voorstelde. Walter Resseler gaf een overzicht van de geschiedenis van onze werkgroep Veren en van de ontwikkeling op het gebied van veren de afgelopen 10 jaar.

Dank zij het toenemend toeristisch belang, de inzet van de Vlaamse Overheid en die van de zelfstandige veermannen kan een zeer positieve balans worden voorgelegd.

Henk Schuurman van de Nederlandse vereniging Vrienden van de Voetveren overhandigde aan drie Vlaamse deelnemers een linnen tasje met een verenboekje, een kwartetspel een een boekje met veerpont verhalen. Walter Resseler en zijn echtgenote Lieve werden door de voorzitter van KVNS letterlijk in de bloemetjes gezet.

Tot slot gaf Marcel De Vriendt een schitterende lezing waarin hij zijn grondige kennis van de geschiedenis van het veerwezen in de streek ten toon spreidde.

Een tussenkomst van André Verstraeten over het gewenste zelfbedieningsveer over de Moervaart mondde uit in een spontane petitie die de deelnemers ondertekend werd.

 

Dan was het tijd voor het middagmaal, soep en een koud buffet verzorgd door de nabijgelegen kinderboerderij. Het werd door iedereen gesmaakt.

 

In de namiddag werd een wandeling gemaakt langs de veren van Sint Amands en Mariekerke, waarbij Marcel De Vriendt als gids optrad en een boeiend verhaal bracht voor de deelnemers.

 

We kunnen terugkijken op gezellige en goed geslaagde dag, dank zij de inzet van verschillende leden van onze vereniging.

 

Walter Resseler

 

Namens Vrienden van de Voetveren schreef Wim Kusee een verslag met foto's

Download hier het pdf bestand

 

Enkele reacties:

 

Geachte heer Resseler,

Hartelijk dank voor de perfect georganiseerde dag.

We hebben enorm genoten.

Zelf vond ik de uiteenzettingen van de gids bijzonder interessant.

Het mooie weer was natuurlijk debet aan deze geslaagde dag.

Nogmaals hartelijk dank en groeten

Govert Tukker.

 

 

Beste Walter,

Laat je weten dat ik zaterdag 11 september jl. een uitermate leuke en zeer interessante dag gevonden heb.

Het liep op rolletjes, veel aardige mensen en met hen een aantal heel plezierige gesprekken gehad.

Nu ook eindelijk een heel goed gesprek gehad met Karel Cop. Hij zat nota bene aan mijn tafel tijdens de vergadering !

Jij had, Walter een heel goed verhaal. Heb het met veel belangstelling gevolgd.

De plek van samenkomst bij de Steenovens was subliem, ook om een bijeenkomst te houden, een plekje, historisch plekje met sfeer !

De wandeling over de Scheldedijk naar Sint-Amands was zeer geslaagd en verrassend, er waren veel mensen onderweg met fiets of lopend.

Lieve heeft zich ook geweldig ingespannen. Ze krijgt een heel grote pluim !

De nazit na de wandeling naar Sint-Amands was allerplezierigst. We hebben een goede terugreis gehad, en in de auto er over na zitten praten !

 

Karel Brouwerens

 Wat voorbij is:

Op 13 september 2009 werd op de oude CNR werf te Rupelmonde de gerestaureerde veerboot Anne opnieuw te water gelaten omstreeks 11 u. Het scheepje vaart nu onder de naam 'Anne & De Zaatman'

Hier een fotoverslag van die heuglijke dag

Huidige Activiteiten

Contact

Wilt u meer weten over KVNS? Bel, mail of fax ons.

Meer weten?

Meer weten over het werkterrein van KVNS? Bestel ons magazine.