Eerder hebben we reeds bericht over deze boeiende tentoonstelling die reeds te zien was in Baasrode en in Deinze. Er is goede hoop dat hij ook nog naar Antwerpen komt in de zomer van 2021. Op onze pagina ‘Geschiedenis‘ vindt men nog een meer uitgebreide toelichting.

Zie hier de aankondiging door de organisator van de tentoonstelling:

Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet
Een tentoonstelling over scheepserfgoed

van maandag 15 februari tot en met vrijdag 16 april 2021, in Liberas

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Cyriel De Smet, de laatste veerman van de overzet tussen de dorpen Machelen en Gottem aan de Leie. Na de Eerste Wereldoorlog breidde hij de kleine en ambachtelijke scheepswerf van zijn vader Adolf uit tot een gerenommeerde werf voor zeil- en motorjachten. Met het opkomen van de watersport, was er duidelijk interesse van zeil- en motorbootbezitters voor onderhoud en winterberging van hun schepen.

In de tentoonstelling gaat veel aandacht naar het ontwerpen van het zeiljacht Anemone. Deze boot werd in 2017 opgenomen in de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid als varend erfgoed. Een belangrijke klant was ook Adolf De Coene van de N.V. Kunstwerkstede De Coene met onder meer zijn tjalk Waterhoen en zijn notarisbootje ‘t Haantje.

Kramersplein 23, Gent, van maandag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur, en vrijdag van 9 tot 12 uur, en dit van maandag 15 februari tot en met vrijdag 16 april 2021.
Wegens de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, is reserveren verplicht via 09 221 75 05.

Om het bijzondere verhaal van Cyriel bij zoveel mogelijk liefhebbers, historici en experts onder de aandacht te kunnen brengen, start vanaf 22 februari een crowdfunding.
We doen een oproep naar het brede publiek om de tentoonstelling voor iedereen gratis te kunnen aanbieden en het bijbehorende boek te financieren.
In ruil voor een donatie bieden wij bovendien een aantal mooie rewards.
Kijk voor alle informatie op www.growfunding.be/scheepswerfdesmet.