Ondernemer Philippe Ophoff wil nog dit voorjaar werk maken van een taxidienst tussen Temse en de haven. Die zal wel wat duurder zijn dan de huidige Waterbus.

Met het recent opgerichte bedrijf XO Boating wil hij nog dit voorjaar van start gaan met een vijftal boten die plaats bieden aan acht passagiers. “We willen enerzijds een vaste route aanbieden tussen Antwerpen en Temse waarbij men de watertaxi deelt met andere passagiers. Daarnaast zal men de taxi ook privé kunnen boeken. Dan betaalt men wel iets meer.

Men kan in principe overal naartoe: van Sint-Amands en Dendermonde tot Vlissingen.” Een watertaxi zal in principe 24 uur op voorhand geboekt moeten worden maar het bedrijf werkt intussen ook aan een app waarbij gebruikers kunnen zien of er last minute nog een boot vrij is. “Het is natuurlijk ideaal voor wie de files wil vermijden”, legt Philippe uit. “Als je een belangrijke afspraak hebt in Antwerpen en je wil zeker op tijd zijn, is een watertaxi het geknipt alternatief. Bovendien is het ook een stukje beleving dat we aanbieden. De XO-boten zijn twee keer zo snel als de Waterbus en je geniet tegelijk van een prachtig landschap.

Net omwille van die beleving wil het bedrijf de boten niet alleen inzetten als taxidienst. “We gaan ze ook verhuren voor recreatieve uitstappen”, vult Philippe aan. “Ik denk bijvoorbeeld aan enkele koppels die samen een trip willen maken naar Cadzand. Niet alleen de bestemming maar ook het onderweg zijn is puur plezier.”

Zijn inspiratie voor het inzetten van watertaxi’s vond Philippe in het buitenland. “Kijk maar naar Rotterdam waar watertaxi’s intussen al goed ingeburgerd zijn. Het principe is hetzelfde als een taxi op land. De enige beperking zijn de mogelijkheden om aan- en af te meren. We zijn dit nu in kaart aan het brengen. De publieke steigers mogen we sowieso gebruiken en we hebben al vaste ligplaatsen gehuurd in Antwerpen, Rupelmonde en Temse. We onderhandelen nu met verschillende instanties om het aanbod zoveel mogelijk te kunnen uitbreiden.”

Meer info: xoboating.be

www.tvoost.be/nieuws/ondernemer-uit-rupelmonde-heeft-plannen-voor-watertaxis-op-de-schelde-113924

Bron: HLN , GvA en Het Nieuwsblad

Een watertaxi te Rotterdam
archief: Vrienden van de Vlaamse Veren

Een watertaxi te Vlissingen
archief: Vrienden van de Vlaamse Veren