Publicaties2020-02-20T13:57:51+01:00

Publicaties

1709, 2016

Verengids

17 september 2016|

Het kan nuttig zijn om telefonisch contact op te nemen met de veerman wanneer men met een grote groep op stap wil. Deze telefoonnummers zijn te vinden in de gids: “Overzetveren in de Benelux” 8e editie. Het is een fraai boekje. De kaft is geïllustreerd met een foto van een pontje op zonne-energie. Deze gids is het werk van de Nederlandse ‘Vrienden van de Voetveren’.

Traditiegetrouw droeg Vrienden van de Vlaamse Veren bij aan het samenbrengen van de Belgische gegevens. Er werd door ons ook fotomateriaal geleverd. Zo opent het Belgische gedeelte met een fraaie foto van de ‘Namourette’ op de Samber. Daarnaast nog foto’s van drie Vlaamse ponten en van het elektrisch kabelveer in het Ter Kamerenbos te Brussel.

Er zit een losse uitvouwbare overzichtskaart bij het boekje en het bevat bovendien een meer gedetailleerde kaart voor elke Nederlandse provincie alsook voor België en Luxemburg. Een plaatsnamenregister maakt alles in een oogwenk toegankelijk. Praktisch is ook de grafische lay-out van de kaarten die meteen laat zien of het om een autoveer, fiets- en voetveer of om enkel een voetveer gaat. En dank zij een kleurcode zie je meteen of het veer het hele jaar vaart, of enkel in de zomer. Uiteraard bevat het boekje tal van foto’s van Nederlandse ponten, van de grote jongens die naar de Waddeneilanden varen tot de kleinste zelfbedieningspontjes. Er staan ook foto’s in met een originele invalshoek. Ze zijn het resultaat van diverse fotowedstrijden van de vereniging. B.V. “fotografeer eens een pontje zonder pontje”.

Welgeteld 336 veerponten worden in de gids vermeld. Voor Nederland zijn dat er 299 waarvan 62 autoveren, 163 fiets-/voetveren, 64 voetveren, 6 veerdiensten in lengterichting en 4 watertaxi’s. Voor België worden in het totaal 36 veren vermeld: 3 autoveren, 27 fiets-voetveren, 5 voetveren en 1 in lengterichting (de Waterbus Vilvoorde – Brussel). In het Groot-Hertogdom Luxemburg bevindt zich één autoveer. De Waterbussen in het Antwerpse worden als ‘project’ vermeld. Voor de drie voetveren van Sint-Laureins is dat eveneens het geval, maar zoals u kan lezen zijn die allebei inmiddels in gebruik. Bestel nu je exemplaar van de Benelux Verengids! Het boekje is echt een collectors item: door verminderde vraag wegens internetgebruik bleef de oplage beperkt tot 1000 ex. Dus op = op. De gids is bij ons te koop aan € 10 + € 2 kosten voor verzending in België. Stort € 12 op rekening IBAN BE42 5230 8074 0754, BIC TRIOBEBB op naam van Vrienden van de Vlaamse Veren, Antwerpen met mededeling “verengids” en het boekje + kaart worden meteen opgestuurd.

Onze Nederlandse lezers die het boekje wensen aan te schaffen verwijzen we graag door naar de Vereniging Vrienden van de Voetveren www.veerponten.nl

503, 2014

KASTEL heeft drie VEREN

5 maart 2014|

KASTEL heeft drie VEREN: naar Baasrode, naar Sint-Amands, en naar Mariekerke.

In deze tekst, samengesteld door Luc Wuytack, wordt getracht een historisch overzicht te geven van de drie veren over de Schelde vanaf de middeleeuwen tot heden. Er wordt uitvoerig gebruik gemaakt van archiefdocumenten, aangevuld met beeldmateriaal, om het ontstaan en de evolutie van de veren weer te geven. Ook de situatie tijdens het Frans Bewind (1795-1815), met de ‘Adjudication [gunning]’ (1804) en de ‘Réadjudication’[hernieuwde gunning] (1810) komt uitgebreid aan bod. Binnen de algemene historische context wordt elk van de drie veren afzonderlijk behandeld, met bijzondere aandacht voor het veer van Sint-Amands in de periode voor en tijdens de heroprichting in 1867.

Die historische context is ook van toepassing op andere veren en kan van nut zijn voor al diegenen die er aan denken om de geschiedenis van het veer op hun grondgebied te beschrijven. Leden van KVNS zullen ook met genoegen vaststellen dat ook het historische veer ter hoogte van Steenovens aan bod komt. De tekst bevat ook een bijdrage van Walter Resseler over de huidige veermannen en hun veerboten, voorzien van recente foto’s en gegevens over de drie veren.
Belangstellenden kunnen de tekst als pdf-bestand (7mb) downloaden.

KASTEL heeft drie VEREN (mei 2014).pdf

Deze tekst over de veren werd opgenomen in het boek “KASTEL een dorp aan de Schelde” dat Luc Wuytack  in 2018 publiceerde. De auteur die in 2020 overleed gaf ons toestemming om deze tekst in pfd-formaat te verspreiden.

1010, 2008

Pontjesverhalen

10 oktober 2008|

In 1982 werd de Nederlandse vereniging Vrienden van de Voetveren opgericht. Het doel was om de kleine voet- fietsveertjes, die zo kenmerkend zijn voor het Nederlandse landschap, in de vaart te houden en verdwenen pontjes weer in ere te herstellen.

Na 25 jaar telt de vereniging meer dan 2000 leden en is het aantal pontjes verdrievoudigd. In 2007 vierden de Vrienden van de Voetveren hun 25-jarig bestaan met een feest en een pontjesverhalenwedstrijd. Iedereen mocht meedoen en verhalen inzenden en in dit boekje vindt u het resultaat. U vindt hier historische verhalen, liefdesverhalen, waargebeurde en verzonnen verhalen. Meer info of een exemplaar bestellen kan via het contactformulier.

1506, 2003

Heen en weer

15 juni 2003|

Bent u geboeid door de geschiedenis van het veerwezen? Dan is dit boek over het veer van Schellebelle iets voor u. Het werd voorgedragen voor de prijs Herman Delaunois 2004 en kreeg een eervolle vermelding van de jury.

Adolph Uyttenhove: Heen en Weer; De overzet en de Schelde te Schellebelle, een eeuwenlange geschiedenis. 2003, Schellebelle, eigen beheer auteur. 124 pagina’s, tal van illustraties.

Benieuwd naar deze uitgave? Of wenst u dit boek in te kijken? Neem dan contact op voor meer info.

Ga naar de bovenkant