Reeds in mei konden we op deze nieuwspagina aankondigen dat het nieuwe veerschip ‘Raveel ontmoet Ensor’ was aangekomen te Oostende. Omwille van de allernieuwste technologie in het schip was een scholingsperiode voor de bemanning nodig.
Op 12 juli 2021 was het dan zover: de ‘Raveel ontmoet Ensor’ kon voor het eerst uitvaren op de veerverbinding tussen Oostende centrum (nabij het station) en de Oosteroever aan de andere kant van de havengeul bij de vuurtoren Lange Nelle.

De nieuwe boot wordt elektrisch aangedreven en heeft een autonomie van 3 uur op batterijen.
Op de Oosteroever kunnen deze batterijen worden bijgeladen tijdens het op- en afstappen van de passagiers en ’s nachts gebeurt dit met walstroom. Er zijn zonnepanelen op het dak die de elektrische systemen aan boord van stroom voorzien met uitzondering van het voortstuwingssysteem. Voor noodgevallen is er een dieselgenerator aan boord.

De nieuwe veerboot is flink groter dan de zusterschepen die in 2011 in dienst kwamen. De capaciteit is verdubbeld tot 100 passagiers en zij meet 23m in de lengte en 6,5m in de breedte.

Dat er veel gegadigde passagiers zullen zijn staat boven twijfel.
2019 was een topjaar met 940.000 passagiers.
In 2020 viel dit aantal terug tot 444.000 passagiers wegens de pandemie die ons overkwam.
Maar nu zijn er nog maar 60 passagiers toegelaten per overtocht als maatregel in de strijd tegen COVID 19, maar we kunnen hopelijk betere tijden tegemoetzien.

De verantwoordelijke overheden onderstrepen dat het de bedoeling blijft om deze veerdienst gratis te houden.

De nieuwe veerboot heeft dezelfde kleurzetting als de boten die reeds in de vaart zijn en waarvoor een schetstekening van Roger Raveel gebruikt werd. De kunstschilder die dit jaar 100 zou geworden zijn kon dit destijds nog zelf meemaken. Nieuw is dat op de spiegel van het vaartuig een extra werk werd aangebracht. Een echte levensgebeurtenis van Roger Raveel toen hij kort na de Tweede Wereldoorlog James Ensor ontmoette. Dit werk schilderde Raveel op de eerste verdieping in het gebouw aan de Sir Winston Churchillkaai waar Vloot, onderdeel van MDK (Marine Dienstverlening en Kust) gehuisvest is. Het werk illustreert de naam van het vaartuig en toont de link van beide kunstenaars met de stad Oostende.

Vrienden van de Vlaamse Veren wenst het nieuwe schip een goede vaart toe.

Onderstaande link laat beelden zien van de eerste vaart van de ‘Raveel ontmoet Ensor’:

www.facebook.com/watch/?v=356159419563624