Op 15 september 2022 werd de nieuwe veerboot ‘Raveel ontmoet Ensor’ gedoopt te Oostende.

Coördinator Walter Resseler van Vrienden van de Vlaamse Veren had de eer daarbij aanwezig te mogen zijn.

De genodigden werden verwelkomd door Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van Maritieme Dienstverlening en Kust. Zij lichtte toe dat de ‘Raveel ontmoet Ensor’ reeds een jaar dienst op de teller heeft en dat het nieuwe veerschip zeer gewaardeerd wordt door de passagiers. De capaciteit voetgangers/fietsers is immers dubbel zo groot als die van de oudere veerboten die tien jaar eerder in dienst  kwamen. Dat mocht wel voor de druk gebruikte veerverbinding tussen Oostende Westeroever en Oosteroever. Nieuw is ook dat de nieuwe boot elektrisch vaart en wordt opgeladen met walstroom maar bovendien beschikt over zonnepanelen. Mevrouw Balcaen kon tevens aankondigen dat ook de nieuwe reddingsboot R7-ORINOCO bij deze gelegenheid gedoopt zou worden.

Vervolgens nam Bart Tommelein, burgemeester van Oostende het woord. Hij meldde dat minister Lydia Peeters er niet kon bij zijn wegens de begrotingsbesprekingen. Hij toont zich bezorgd voor de financiële situatie van overheden, bedrijven en vooral van particuliere mensen, de burger.

Natuurlijk is hij fier op nieuwe schepen die de vloot te Oostende uitbreiden. Wat me vooral is bijgebleven uit zijn toespraak: hij pleit er voor de veerdiensten te zien als een vorm van openbaar vervoer net zoals trein, tram en bus. Dat is ook de visie van Vrienden van de Vlaamse Veren.

Na de toespraken die binnen plaats hadden begaf het gezelschap zich naar de veersteiger.

Daar volbracht de meter haar taak en de champagne vloeide over de boord van de ‘Raveel ontmoet Ensor’. Vervolgens gingen de meeste genodigden aan boord. Zij konden dan vanaf het water de doopplechtigheid van de R7-ORINOCO volgen. Er werd ook nog even rond getoerd doorheen de haven van Oostende waar zich meerdere schepen bevonden die assisteren bij het opbouwen en onderhoud van de windmolens op zee.

Zoals de burgemeester op het einde van zijn toespraak had opgemerkt waren de weergoden ons gunstig gezind. De zon scheen en een lichte bries deed de veerboot een beetje schommelen. Inmiddels had de ‘Roger Raveel’ het oudere broertje van de nieuwe veerboot de veerdienst hervat.
Dat die even stilgelegd werd voor de plechtigheid moesten we er bij nemen.

Nadat iedereen terug aan wal was volgde nog een receptie met fijne vishapjes en bij het verlaten van de zaal kregen de deelnemers nog een setje pralines als aandenken aan deze mooie dag.