De elektrische veerboot Vaar-Wel Raveel was reeds sinds november 2023 in de vaart op de IJzer bij Nieuwpoort. Op dinsdag 4 juni 2024 hij werd met een doopplechtigheid feestelijk in gebruik genomen. Een vertegenwoordiger van Vrienden van de Vlaamse Veren mocht het gebeuren bijwonen. De genodigden werden ontvangen in het voormalige gebouw van het Loodswezen te Nieuwpoort.

We werden er toegesproken door Tim Van Dijck, directeur VLOOT, door Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort en door Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Ook de doopmeter Catrien Scheers nam het woord. Zij heeft de leiding over een maritiem bedrijf en werd in 2021 verkozen tot Maritieme Persoonlijkheid van het Jaar. Ze besloot haar toespraak met de suggestie dat ter beëindiging van de discriminatie tussen de seksen een volgende keer een non-binair persoon de taak van de meter zou kunnen opnemen, of dat er ook eens aan een peter zou gedacht worden.  

We konden ook een gesprek voeren met de heer Jüri Taal die de Estse scheepswerf Baltic Workboats vertegenwoordigde. Deze veerboot werd dan ook in Estland gebouwd.

Terwijl de genodigden een kleine zandstorm trotseerden had de doopplechtigheid plaats waarbij de Vaar-Wel Raveel in de havengeul van Nieuwpoort voer die tevens de IJzermonding is. De meter sprak de gevleugelde woorden uit: “Vaar-Wel Raveel, ik wens u en uw bemanning en passagiers een behouden vaart toe.”

De nieuwe elektrisch voortgestuwde veerboot heeft een lengte van 18,7 meter en een breedte van 6 meter. Hij kan tot 50 passagiers en 25 fietsen tegelijk vervoeren. Sinds november 2023 maakten er reeds 42.000 passagiers gebruik van. 

Roger Raveel is de Oost-Vlaamse post-expressionistisch beeldende kunstenaar uit Machelen-aan-de-Leie die in 2013 overleed. Deze nieuwe veerboot en ook die van Oostende dragen zijn kleuren en tonen kopieën van zijn werken. Vandaar de dubbele betekenis van “Vaar-Wel Raveel”, een goede vaart voor de boot en een vaarwel voor Raveel.
De weduwe van Roger Raveel – in het verleden ook al eens doopmeter geweest – was aanwezig en we overhandigden haar een paar postkaarten die we ooit maakten en waar samen met andere veerboten de vorige Nieuwpoortse veerboot ‘Nieuwe visie’ op staat, versierd naar het oorspronkelijke ontwerp van Raveel. Ze was zeer blij met deze kaarten. 

Bijgaand fotoverslag door Walter Resseler, Coördinator van Vrienden van de Vlaamse Veren.