Op een mooie zaterdag in juli spoorden we naar Yvoir, gelegen aan de Maas tussen Namen en Dinant. Vlakbij het station vertrekt een veerbootje naar een eiland met speeltuin, café-restaurant en diverse andere recreatiemogelijkheden. Je betaalt 3,5 euro als je ouder bent dan 12 maar dat is meteen ook je toegangsticket tot het eiland en je krijgt er een bonnetje voor een gratis drankje bovenop.
Van 1 mei tot 30 september vaart het bootje alle dagen van 10u tot zonsondergang.
Merkwaardig is dat er niemand aan boord is om het vaartuig te bedienen. Het wordt voortbewogen aan een ketting met een elektromotor en die wordt bestuurd door iemand aan de wal op het eiland. Een vrij uniek systeem denken we. De naam van het bootje: Li P’tit Passeû.

Het eiland is zo’n 2,5 ha groot en omvat ook een stukje min of meer ongerepte natuur waar je kan wandelen en tot 30 september 2022 kan je er ook van kunst genieten. Michel Mineur en Jean-Luc Pierret stellen er reproducties van hun werken tentoon in open lucht. Deze tentoonstelling heeft als titel: Dialeaugue sur une île. Je wandelt door het groen van het ene werk naar het andere. ‘Le passage de l’île à Yvoir’ van Jean-Luc Pierret kreeg onze bijzondere aandacht. Het is een artistieke impressie van het veerbootje.

Elders op het eiland vind men infopanelen met de geschiedenis van het eiland en de diverse veerbootjes die er dienst deden sedert in 1938 een eerste houten bootje in gebruik werd genomen. De huidige boot diende grondig hersteld te worden door de gemeentelijke technische dienst van Yvoir nadat hij zwaar gehavend werd door de hevige regenval in juli 2021. Zie ook onze berichtgeving van 20 juli 2021 en van 1 mei 2022 toen het bootje terug in dienst kon genomen worden.

Meer info: www.iledyvoir.com/nl/