Wegens de aanleg van een nieuwe brug over de Moervaart tussen Mendonk en Sint-Kruis-Winkel zal er daar in de loop van 2022 gedurende tien maanden een tijdelijk veer ingelegd worden voor voetgangers en fietsers.
Dit blijkt uit een antwoord van de Gentse mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) op een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) (in Het Nieuwsblad van 15 september 2021).
Mendonk is een deelgemeente van de stad Gent en is gelegen in een landelijk gebied dat grenst aan de Kanaalzone (Gent – Terneuzen). Niet ver daar vandaan is er het Provinciaal domein Puyenbroeck. De Moervaart maakt de verbinding met het kanaal en bestaat uit de gekanaliseerde bovenloop van de Durme tot in Lokeren.
Een prachtige beschrijving van deze streek voorzien van veel illustraties vindt men in een boek van ons gewaardeerd lid André Verstraeten: De Durme van Tielt tot Tielrode. De meest gevarieerde Vlaamse rivier ?  In 2017 uitgegeven door de vzw Durme, Lokeren.

De brug die zal vervangen worden is gekend als de Spanjeveerbrug en werd eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd door het Belgische leger. Het is waarschijnlijk één van de laatste zogenaamde Bailey-bruggen uit de na-oorlogse tijd die vervangen zal worden door een betonnen constructie.
Het tijdelijke veer zal enkel voetgangers en fietsers bedienen, het autoverkeer wordt omgeleid.