Sinds maandag 18 mei 2020 wordt er terug recreatief en toeristisch verkeer toegelaten op de meeste veerdiensten. Opvallend is dat dit niet geldt voor de Waterbus Antwerpen. Daarover verder meer.

Voor iedereen ouder dan 12 jaar blijft een mondmasker verplicht op alle vormen van Openbaar vervoer, dus ook op de veren en dit vanaf het betreden van steigers en pontons. Op de meeste vaartuigen die de veerdiensten verzorgen wordt het aantal passagiers beperkt. Een beetje vreemd als men bedenkt dat in de afgesloten ruimtes van treinen, trams en bussen die beperkingen niet meer gelden.

Als het nodig is vaart de veerman frequenter over dan de gebruikelijke halfuurdienst. Maar wachtrijen op de steigers blijven mogelijk. Voorzie dus een alternatief als je een uitstap met het veer wil maken en vaststelt dat het er even te druk is.

Een blik op de veren die wegens de corona maatregelen tijdelijk gestremd geweest zijn.
Zoals eerder bericht begon het veer Bazel – Hemiksem reeds op 11 mei terug te varen. Op 18 mei hervatte het Sint Annaveer te Antwerpen de dienst maar slechts voor max. 50 passagiers en max. 10 fietsen per overvaart. Ook de veren op de Leie hebben die dag het varen hervat, evenals dat van Oostende.

Veerdiensten die in deze periode normaal enkel op weekend- en feestdagen varen, namelijk Nieuwpoort en Rupelmonde hebben het varen hervat op 21 mei (Hemelvaart).

Conclusie: alle veerdiensten zijn nu in de vaart, behalve deze die in Limburg de grens oversteken (Grensmaas en Eijsden – Ternaaien). De grenzen van ons land zijn immers nog steeds gesloten.
Het veer van Idegem op de Dender is ook nog een uitzondering. De verwachte startdatum is daar 8 juni (dit veer vaart evenwel enkel op zondagen in de zomerperiode).

Op de nieuwssite van Vloot lezen we “Strikt toeristische activiteiten zijn nog altijd verboden. De burger wordt gevraagd om het openbaar vervoer te vermijden indien men een alternatief heeft.”
www.welkombijvloot.be/locaties-veerdiensten 

Ook de Waterbus Antwerpen blijft de regel hanteren dat enkel essentiële verplaatsingen toegestaan zijn. Behalve woon/werkverkeer (waaronder ook vrijwilligerswerk) gaat het dan om verplaatsingen zoals naar dokter op apotheek of om hulp te bieden aan ouderen.
“Winkel zoveel mogelijk in je buurt” luidt het nog. Men gaat er van uit dat deze beperkingen nog minstens tot 8 juni zullen duren.
www.dewaterbus.be