Op 9 december 2022 kwam de nieuwe elektrische veerboot van Vloot in dienst op het Sint Annaveer over de Schelde te Antwerpen.

Jammer genoeg moest hij na één oversteek alweer aan de kant wegens een defect aan een hydraulische pomp die één van de valbruggen bedient. Dit kleine euvel raakte echter snel hersteld.

Na de ‘Raveel ontmoet Ensor’ is ‘Op Stroom’ de tweede volledig elektrische veerboot van Vloot.

‘Op Stroom’ is een kwinkslag naar de rivier en een link naar de elektrische aandrijving. Deze nieuwe veerboot zal over en weer varen tussen Linkeroever en het Steenplein voor de veerdienst Sint-Anna. Met een lengte van 30 meter, een breedte van 9,5 meter, een diepgang van 3,25 meter en een snelheid van 18 kilometer per uur, is het uitzicht van dit nieuwe vaartuig vrij gelijkaardig aan zusterschip Marnix Van Sint Aldegonde dat al sinds 20 mei 2021 in Antwerpen opereert. Dit gloednieuw exemplaar kan 150 passagiers overzetten, en maar liefst 75 fietsen.

De nieuwe veerboot neemt via het plugsysteem stroom, een soort “stopcontact”. Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een grote stroomuitval, kan de veerboot nog drie uren blijven varen op de batterijen. Zonnepanelen leveren de basisenergie voor de navigatieapparatuur en airco. Enkel in geval van nood kan een kleine dieselgenerator overnemen. Het betreft een investering van net geen 5,5 miljoen euro.

Voor zo ver ons bekend blijven de ‘Schelde’ en ‘Simon Stevin’ behouden als reserveschepen, ook voor eventuele vervangingsdiensten tussen Hoboken en Kruibeke of tussen Hemiksem en Bazel.