DAB Vloot is de rederij van de Vlaamse Overheid. Die verwerft in de komende jaren twee nieuwe veerschepen die elektrisch zullen varen.

De ‘Raveel ontmoet Ensor’ is reeds in aanbouw en zal ingezet worden te Oostende.

Verder is er een aanbesteding uitgeschreven voor een elektrisch veerschip dat ‘De Schelde’ zal vervangen die momenteel de dienst van het Sint Annaveer te Antwerpen verzekert. Het is nog niet zeker hoe het schip er zal uitzien. Het kan een catamaran worden, of een monohull (met één romp). Het mag maximaal 35 m lang zijn. Er zullen batterijen en/of supercapacitoren aan boord zijn die zorgen voor een autonomie van 3 u varen aan ongeveer 14 km/u. Het is de bedoeling dat het schip vooral ’s nachts zal opladen, maar het kan zijn dat het schip tussen sommige vaarten in aan het stopcontact gaat. Een nieuwe naam voor dit schip is er nog niet, maar het zou normaliter eind 2022 reeds in de vaart kunnen zijn.

Voor alle duidelijkheid: dit nieuwe schip komt er bovenop het reeds bijna voltooide nieuwe veerschip voor de Schelde namelijk de ‘Marnix van Sint Aldegonde’ die waarschijnlijk eind 2020 reeds in de vaart genomen wordt. (Zie ons nieuwsbericht gepost op 6 augustus.)

Bronnen: De Standaard 25 8 2020 en GvA 25 8 2020