Het kan nuttig zijn telefonisch contact op te nemen met de veerman wanneer men met een grote groep op stap wil. Deze telefoonnummers zijn te vinden in de gids: 8e editie “Overzetveren in de Benelux”

De vorige editie van “Overzetveren in de Benelux” dateert alweer van 2012. Hoog tijd om de gegevens te actualiseren. Het resultaat is een fraai boekje dat mag gezien worden. De kaft is geïllustreerd met een foto van een pontje op zonne-energie. De uitgave wordt verzorgd door de Nederlandse ‘Vrienden van de Voetveren’.

Traditiegetrouw droeg Vrienden van de Vlaamse Veren bij aan het samenbrengen van de Belgische gegevens. Er werd door ons ook fotomateriaal geleverd. Zo opent het Belgische gedeelte met een fraaie foto van de ‘Namourette’ op de Samber. Daarnaast nog foto’s van drie Vlaamse ponten en van het elektrisch kabelveer in het Ter Kamerenbos te Brussel.

Er zit een losse uitplooibare overzichtskaart bij het boekje en het bevat bovendien een meer gedetailleerde kaart voor elke Nederlandse provincie alsook voor België en Luxemburg. Een plaatsnamenregister maakt alles in een oogwenk toegankelijk. Praktisch is ook de grafische lay-out van de kaarten die meteen laat zien of het om een autoveer, fiets- en voetveer of om enkel een voetveer gaat. En dank zij een kleurcode zie je meteen of het veer het hele jaar vaart, of enkel in de zomer. Uiteraard bevat het boekje tal van foto’s van Nederlandse ponten, van de grote jongens die naar de Waddeneilanden varen tot de kleinste zelfbedieningspontjes. Er staan ook foto’s in met een originele invalshoek. Ze zijn het resultaat van diverse fotowedstrijden van de vereniging. B.v. ‘fotografeer eens een pontje zonder pontje’.

Het boekje is echt een collectors item: door verminderde vraag wegens internetgebruik is de oplage dit keer beperkt tot 1000 ex. Dus op = op.

Welgeteld 336 veerponten worden in de gids vermeld. Voor Nederland zijn dat er 299 waarvan 62 autoveren, 163 fiets-/voetveren, 64 voetveren, 6 veerdiensten in lengterichting en 4 watertaxi’s. Voor België worden in het totaal 36 veren vermeld: 3 autoveren, 27 fiets-voetveren, 5 voetveren en 1 in lengterichting (de Waterbus Vilvoorde – Brussel). In het Groot-Hertogdom Luxemburg bevindt zich één autoveer. De Waterbussen die aangekondigd zijn voor het Antwerpse worden als ‘project’ vermeld. Voor de drie voetveren van Sint-Laureins is dat eveneens het geval, maar zoals u kon lezen zijn die inmiddels in gebruik.

Bestel nu je exemplaar van de Benelux Verengids! De gids is bij ons te koop aan 10 € + 2 € kosten voor verzending in België.
Stort 12 € op rekening IBAN BE42 5230 8074 0754, BIC TRIOBEBB op naam van Vrienden van de Vlaamse Veren, Antwerpen met mededeling “verengids”, en het boekje + kaart worden zo spoedig mogelijk opgestuurd.

Onze Nederlandse lezers die het boekje wensen aan te schaffen verwijzen we graag door naar de Vereniging Vrienden van de Voetveren www.voetveren.nl