Belgisch en Nederlands Limburg grenzen aan de Gemeenschappelijke Maas. Er zijn drie veren voor fietsers en voetgangers die deze oversteken. Namelijk tussen Ohé en Laak (NL) – Ophoven (B), Grevenbicht (NL) – Rotem (B) en Geulle (NL) – Uikhoven (B). Tot nu toe waren deze veren betalend. Enkel op het veer voor alle verkeer tussen Berg (NL) en Meeswijk (B) konden fietsers en voetgangers gratis mee.Vanaf 1 april 2023 nemen al deze veren gratis fietsers en voetgangers mee.

Veergebruikers moeten wel inboeten op de overzettijden. In de zomer voeren deze pontjes tot 20u,
Voortaan zullen ze op alle vaardagen slechts varen van 10 tot 18u.
Als reden voor deze inkrimping wordt personeelsgebrek aangehaald. Er zouden te weinig schippers beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Voor alle inlichtingen betreffende het vaarseizoen en de vaartijden verwijzen we naar
www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes 

Uiteraard werden ook de nodige aanpassingen gedaan aan veerponten.nl
De link naar deze site van onze collega’s Vereniging Vrienden van de Veerponten vind je op de webpagina van Vrienden van de Vlaamse Veren onder de hoofding ‘Veerdiensten in België’.

Nederlands Limburg heeft nog een andere veerverbinding voor voetgangers en fietsers met België namelijk tussen Eijsden (NL) en Ternaaien (Lanhaye) gelegen in het Waalse Gewest als deelgemeente van Visé. Tot nader order blijft laatstgenoemde veerverbinding betalend.