Vanaf 1 augustus 2022 zullen reizigers met de Waterbus dieper in hun portemonnee moeten tasten.
De prijs voor een enkele reis stijgt van 3 naar 4 euro. Een retourticket gaat van 5 naar 6,5 euro en die van een dagkaart van 12,5 naar 15 euro. Het is voor de eerste keer sinds de Waterbus begon te varen in 2017 dat de prijzen stijgen. Als reden voor de prijsstijging roept men de duurdere brandstofprijzen en de inflatie in. (Bron: ATV)
Momenteel (27 juli) zijn de nieuwe tarieven nog niet aangekondigd op de website van De Waterbus. Hierdoor kunnen we nog niet zeggen hoeveel de tarieven met reductie gaan bedragen. Tot hiertoe voeren kinderen onder 6 jaar gratis mee, jongeren van 6 tot 24 jaar, 65+-ers en mensen met een handicap kregen reductie. Het is ons niet bekend hoe deze vanaf 1 augustus aangepast worden.

Naar aanleiding van deze prijsstijging hield de politieke partij PvdA op 7 juli een actie waarbij symbolisch de rode loper werd uitgelegd voor de passagiers van De Waterbus.
“Onbegrijpelijk. In plaats van de groeimogelijkheden te benutten, worden ze gefnuikt. Wij vragen om De Waterbus toegankelijk te houden en verder uit te bouwen. Daarom rollen we vandaag de rode loper uit voor de passagiers”, zei Vlaams Parlementslid Jos D’Haese. 

Intussen bereiken ons vragen over het gebrek aan sanitaire voorzieningen op de vaartuigen van De Waterbus. In de beginfase waren de toiletten meestal vrij toegankelijk maar nu blijkt dat passagiers moeten vragen om de toiletdeuren te openen en dat men dan soms op een pikdonker toilet terecht komt. Een moeder die vroeg of haar 2 kinderen naar het toilet mochten kreeg zelfs een weigering. De steward zei dat dit niet kon omdat het toilet is voorbehouden voor het personeel. Voor een vaart van anderhalf uur van Hemiksem naar Lillo lijkt ons dat helemaal niet verantwoord. Vrienden van de Vlaamse Veren zal dit aankaarten bij Maritieme Dienstverlening en Kust die nu verantwoordelijk is voor De Waterbus.

De Waterbus maakte in de 2e helft van juli en wellicht ook nu nog al een slechte beurt omdat sommige vaarten uitvallen door personeelsgebrek. Om te weten op welke tijdstippen De Waterbus vaart kan je best hun website raadplegen:

www.dewaterbus.be/nl