Met grote vreugde stellen we zeer geslaagde filmpjes voor over de Noordelijke Waterbuslijn te Antwerpen en de lijn over het Alberkanaal.

De waterbus vaart naar de haven sinds de Schelde route is verlengt
De eerste dag dat De Waterbus op het Albertkanaal vaarde

Ander Waterbusnieuws
De Waterbus te Antwerpen gaat haar gang en is een groot succes. De uitbreiding van de Noordelijke lijn tot Liefkenshoek en Lillo Fort lokt veel volk. In die mate dat de uitbaters van een café in Lillo besloten hun zaak van de hand te doen omdat ze de onverwachte toeloop niet aankonden. Zoals reeds gemeld in ons Verennieuws extra editie Doel – Lillo wijzigde het uurrooster voor de Waterbus op het Albertkanaal enigszins en biedt de Waterbus in de spits gratis vaarten aan om woon-werkverkeer aan te lokken, waar het voor het Havenbedrijf eigenlijk om te doen is.

Er deden zich stremmingen van één dag voor: op 12 augustus bleek het ponton aan het Steenplein te Antwerpen waar Waterbus en Sint-Annaveer aanmeren plots onstabiel, zodat het moest ontruimd worden. Er werd een lek gedetecteerd en ’s anderendaags kort na de middag was het gerepareerd en kon alles terug zijn normale gang hernemen. Ook blijken er af en toe werkzaamheden te zijn op het stukje Schelde voorbij Kallo. Dan wordt op die dag Liefkenshoek en Lillo NIET bediend. Informeer je dus goed op https://www.dewaterbus.be/nl

Herdenking bevrijding aan de Rupel
75 jaar geleden speelde het oversteken van de Rupel door de geallieerden een cruciale rol bij de snelle bevrijding van Antwerpen en wat later ook onze haven. Dit wordt de komende dagen uitgebreid herdacht, met een grootse plechtigheid te Boom op 7 september als orgelpunt. Ook het veer zal daarin een rol spelen en prominente gasten vervoeren. We bestelden een exemplaar van de herdruk van het werk van Marc Van De Velde ‘De Bruggen van Boom’ voor onze documentatie. Hierin staat onder meer het verhaal van wat veerman Leemans te Niel overkwam op 4 september 1944. Zijn veerboot werd opgeëist door een groepje wanhopig terugtrekkende Duitsers en kwam in een hinderlaag van Nielse partizanen terecht. Die hadden gehoopt op een snelle overgave van de Duitsers, maar wat volgde was een schietpartij waarbij meerdere gewonden vielen. Veerman Leemans reageerde verbolgen op “het roekeloze gedrag van de partizanen”.

Combineer wandel- en vaarplezier
Toerisme Oost-Vlaanderen biedt weer nieuwe wandelroutes aan. Hierbij de ‘Kalkense meersen Wandelroute’ die je kunt beginnen met een overtocht met het veer van Schellebelle en waarbij onder meer kunstwerken te zien zijn opgetrokken met levende wilgentakken. Een andere route is de ‘Kruibeekse kreek’ met de watervallen van het Gecontroleerd Overstromingsgebied. Plaats van vertrek te bereiken met het veer vanuit Hoboken of met de Waterbus.

Alle routes zijn terug te vinden op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen

Lillo – Doel
We keken uit naar de dag van de Scheldewijding te Doel op zondag 11 augustus 2019. Het veer Lillo – Doel vaarde dan weer eens. Dit jaar werd het wel héél bijzonder, want sinds 1 juli vaart er ook een Waterbus naar Lillo. We vernamen dan ook dat zowel Waterbus als veerdienst die dag overrompeld werden. Maar iedereen kon mits enig geduld terug thuis geraken.